De Rode Schaar, dat is de paraplu (of het vingerhoedje!) waaronder Guanita en haar team elke dag enthousiast met naald en draad in de weer zijn. Maak kennis met de derde generatie, die couture met de paplepel binnenkreeg.

Over ons

Als jonge meisjes hielpen Guanita en haar zus Angelita hun mama en oma na school in het naaiatelier. Ze raakten in de ban van het vak en leerden stap voor stap kledingstukken zó aanpassen dat ze als een tweede huid gingen aanvoelen. Tien jaar lang hebben de twee zussen samengewerkt tot Angelita in 2019 een carriereswitch maakte. Sindsdien werkt Guanita nog steeds met grote passie verder aan haar droom : trouwjurken.

Al drie generaties lang is de Rode Schaar hét adres voor je trouwjurk. 

Internationale erkenning

Onze passie voor het vak bleef niet onopgemerkt. Een tevreden klant raadde ons de beurs voor ‘Jong getalenteerden in erfgoedberoepen’ aan, en we waagden onze kans. Als een van de slechts zestien gelukkigen uit heel België werden we geselecteerd om verder te gaan studeren in het buitenland! Omdat de jury in ons verhaal geloofde, kregen we de kans om enkele cursussen Haute Couture-technieken te volgen aan onder meer de Meester Kleermakerschool (Amsterdam) en The Couture Sewing School (Baltimore, USA).

In augustus 2017 heeft Guanita Lesage ook een masterclass gevolgd waar ze les kreeg van de allerbeste corsetmakers van de wereld tijdens de Oxford Conference Of Corsetry te Oxford, UK. Een onvergetelijke ervaring.

In 2017 werd Rode Schaar ook officieel erkend als ambachtsman door het ministerie van binnenlandse zaken en kregen we het geregistreerde label ‘Erkend ambacht’ toegekend.

Press & awards

Certificaat Guanita

Zusjes toveren met naald en draad in De Rode Schaar

De zussen van De Rode Schaar

Zussen maken korsetten en bruidsjurken op maat

Rode Schaar wint Koning Boudewijnbeurs

For Lovers publireportage

Dag van de ambachten

Mechelse Rode Schaar in de kijker tijdens Dag van de Ambachten